Fournituren

Wat zijn fournituren?

Fournituren zijn eigenlijk alle artikelen die je nodig hebt bij het naaien. Voorheen sprak men over band en garen. Fournituren is onder te verdelen in meerdere categorieën. Populaire fournituren zijn applicaties, band, elastieken, linten, ritsen, knopen, naalden en garen. Van een aantal dingen zul je al wel weten wat het is, van de andere objecten zul je wellicht nog nooit gehoord hebben. Met applicaties kun je jouw eigen kleding en de kleding van jouw kinderen opleuken door iets extra’s aan de kleding toe te voegen, zoals badges. Hiermee kun je een hele nieuwe look geven aan je kleding.

Groot aanbod

De mogelijkheden

Een band wordt ook wel sierband genoemd. Een sierband kun je gebruiken voor het decoreren van een kledingstuk. Daarnaast kan het net wat extra’s geven aan een kledingstuk. Ook kun je het gebruiken voor een meubilair en kan het de finishing touch zijn voor een meubel. Naast een sierband zijn er ook nog elastieken. Deze zijn er in zijn er vele soorten, kleuren en maten. Denk hierbij aan elastiek voor armbanden, taille elastiek en knoopsgatenelastiek. Ook zijn er elastieken van wel 6 cm breed. Dit wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld riemen. Bij riemen is er ook veel variatie, je hebt soepel elastiek, smal elastiek, breed elastiek, stevig elastiek en zelfs kreukherstellend taille elastiek. Dit laatste zie je ook veel terugkomen bij blouses. Als je een smok-effect wilt creëren in je kleding, moet je gaan voor jupon elastiek. Dit elastiek is erg soepel en is makkelijk om door te stikken. Bij elastiek is het leuk dat er erg veel dingen mogelijk zijn. Je kunt namelijk elastieken nemen met glitter, effen kleuren, een print en band elastieken. Door al die verschillende mogelijkheden is het erg populair. Naast elastiek is er ook nog lint. Je kunt lint op vele creatieve manieren gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken op kleding of als decoratie op een kamer. Lint is ook geschikt voor het inpakken van een cadeau, voor het zelf maken van leuke sieraden en voor het maken van een leuke creatieve sleutelhanger. Bovendien is lint in ontzettend veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Ook is het beschikbaar met patroontjes en andere leuke extra’s zoals teksten en glitters. Bij een geboorte zie je ook weleens dat lint wordt verwerkt in leuke attributen. Een ander onderdeel van fournituren is de rits. Ritsen zijn sluitingen voor allerlei soorten kledingstukken. Doordat ritsen veelvuldig worden gebruikt zijn er ook veel verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om te variëren in onder andere kleuren en afmetingen. 

Knopen en naalden

Een knoop is een middel om iets te sluiten. Je ziet het bij veel kledingstukken, onder andere bij een broek of een spijkerjas. Dit maakt het makkelijk aan en uit te trekken. Bovendien zorgen knopen ervoor dat de kleding goed om het lichaam blijft zitten. Een knoop wordt soms ook gebruikt ter versiering van een kledingstuk. Kortom, met knopen is er veel mogelijk. Je kunt kiezen uit verschillende afmetingen, materialen en kleuren. Ook zijn er verschillende soorten knopen, namelijk: drukknopen, magneetknopen en gewone knopen. Bij een druk knoop ontbreekt een zichtbaar knoopsgat. De knoop zelf bestaat uit 2 platen die in elkaar aan worden gedrukt waardoor het vast blijft zitten. Een magneetknoop werkt anders. Namelijk met magneten die elkaar aantrekken. De ene kant trekt de andere kant aan, waardoor ze tegen elkaar komen en sluiten. Naast knopen, behoren naalden ook tot fournituren. Een naald is een hulpmiddel dat mensen gebruiken voor het aan elkaar maken van kledingstukken. Naalden worden ook gebruikt om andere producten te versieren. Daarnaast wordt er bij breien ook gebruik gemaakt van naalden, namelijk bij het mazen. 

Diverse garen

Verschillende soorten garen

Garen is een draad dat wordt gebruikt om mee te naaien. Er zijn veel verschillende soorten garen, namelijk; naaigaren, lockgaren, ijzergaren, siersteekgaren en quilting garen. Naaigaren zijn garen die bijna iedereen wel kent, maar ook hier zijn verschillende variaties mogelijk. Je hebt namelijk universeel naaigaren, polyester naaigaren, katoen naaigaren, doorstik naaigaren, lockgaren en elastische naaigaren. Universele naaigaren zijn te gebruiken voor alle soorten projecten en bestaan vooral uit een katoenen draad met een polyester randje. Het randje zorgt ervoor dat de naaigaren makkelijker door de stof heen gaan en zorgt er ook voor dat de basis van katoen langer mee gaat. Naast universele naaigaren, is zijn ook polyester naaigaren sterk en van een goede kwaliteit. Dit komt doordat het dit materiaal de vorm van een deels aan gestikte naad aanneemt. Katoenen naaigaren worden vaak gebruikt als je wilt dat je garen past bij de gebruikte stof. Katoen garen is ook erg handig als je je kledingstuk gaat werven, dit omdat het mee kleurt met je kledingstuk zodra je het wast. Daarnaast bestaan er ook nog doorstik naaigaren. Dit zijn naaigaren die in verschillende afmetingen zijn gemaakt. Normale garen hebben een dikte van 120. Hoe hoger de dikte hoe kleiner de naaigaren. Doorstik naaigaren worden in een grootte van 80 geleverd en zijn daarom handig als je een extra effect wilt op je kledingstuk. Bij lockgaren zijn er ook weer verschillende soorten en heb je de klassieke grootten met polyester garen, maar je hebt ook erg dunne lockgaren. Naast deze dunne lockgaren, heb je tot slot nog mousse lockgaren. Deze worden veel gebruikt bij elastische stoffen zoals: lingeries en badkleding. Elastische naaigaren wordt gebruikt als je een speciaal effect wilt maken. Het elastische naaigaren zorgt er namelijk voor dat het helemaal gaat rimpelen. Tot slot heb je nog onzichtbaar naai garen, het is gemaakt van nylon en het is erg transparant en zoals het woord onzichtbaar al zegt, gebruik je dit als je niet wilt dat de garen zichtbaar zijn. Dit wordt vooral gebruikt bij transparante stoffen. Het voordeel van deze stof is dat het mogelijk is om de draden te verbergen. Hierdoor zijn de draden onzichtbaar in de naalden.