Hoe mensen door het leven gaan

Op een uitvaart hengelo had ik een gesprek over waarom bepaalde dingen lopen zoals ze lopen met een familielid die ik al jaren niet had gezien. De overleden persoon had een lange tijd in Canada geleefd en keerde terug naar Hengelo om daar zijn laatste jaren in vrede door te brengen. Mijn familielid en ik vonden het mooi dat het een uitvaart hengelo was en niet een uitvaart Canada. Ik vroeg mijn familielid waarom de overleden persoon eigenlijk in Canada was gaan wonen en het had te maken met de afloop van de tweede wereldoorlog.

Naar Canada toe

Blijkbaar werden Nederlandse boeren door de overheid overtuigd om te migreren naar andere landen waar er ruimte over was. De Nederlandse akkerbouw werd steeds meer gemoderniseerd en er was niet meer plek voor kleine boeren. Maar de boertjes konden wel naar Canada toe gaan. Canada is een gigantisch land waar ze honderden kilometers hebben zonder een dorp. Uiteindelijk kun je uit het bovenstaande verhaal een simpele conclusie trekken. Mensen bewandelen allemaal verschillende wegen door het leven maar altijd met een vergelijkbaar doel. Het maakte niet heel erg veel uit of je in Canada of in Nederland woonde als boer. Je uiteindelijke doel is om toch te boeren.

Verschillende wegen naar hetzelfde doel

En zo zijn er universele waarheden die je overal terug kan vinden als je goed om je heen kijkt. Men spreekt graag over hoe ze graag een groots wetenschapper wil worden. Of misschien zeggen ze wel dat ze een voetballer willen worden voor veel geld en aandacht. Maar er zijn een paar dingen in het leven waar je pas echt gelukkig van wordt. En de heilige trifecta bestaat uit: trouwen met iemand, kinderen krijgen, zorgen voor je vrienden. Als je één van deze drie doet dan behaal je een doel dat hoger staat dan alle andere doelen. En dat is toch een mooi streven?