Het verschil tussen alcoholverslaving en drugsverslaving

Er zijn veel verschillen tussen een alcoholverslaving en een drugsverslaving. Daarom gaan we in dit artikel bespreken wat de verschillen hierin zijn. Ken jij of ben jij iemand die hier problemen mee heeft? Wees dan niet bang om contact op te nemen voor hulp bij het strijden tegen verslavingen. Connection sggz heeft een mooi individueel beleid voor elke verslaving en hier krijg je de professionele en persoonlijke begeleiding die je nodig hebt tijdens het afkicken.

Alcoholverslaving

Alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving onder de bevolking en is een sluipende verslaving doordat men makkelijk aan alcohol kan komen. Alcohol is namelijk legaal en je kan het in de supermarkten of slijterij halen mits je 18 jaar of ouder bent. Natuurlijk weten minderjarige er op een of andere manier ook aan te komen. Verder sluipt een alcoholverslaving makkelijk bij de gebruiker binnen, doordat alcohol gebruik normaal is bij verscheidene gelegenheden. Een avondje stappen kent liters alcohol, maar ook tijdens een etentje in een restaurant wordt er ook wel eens een drankje genuttigd. Iedereen heeft een ander beeld bij alcohol, sommige vinden dat een biertje per dag makkelijk kan en andere vinden dat alcohol alleen in het weekend genuttigd mag worden. Hoe dan ook kan je spreken van een alcoholverslaving, wanneer deze het leven van de gebruiker overneemt. Een alcoholverslaving heeft veel invloed op het lichaam, met name de lever is een belangrijke orgaan die beschadigd raakt tijdens een alcoholverslaving. Neem dus niet zomaar een drankje als een korreltje zout!

Drugsverslaving

Er zijn verschillende soorten verslavingen als je spreekt over drugsverslavingen. Meestal is een gebruiker verslaafd aan 1 bepaalde drug. Het kan ook zijn dat een gebruiker steeds zwaardere drugs gaan gebruiken en daarmee hun verslaving voeden. Drugs is niet zoals alcohol. Drugs is namelijk illegaal en wordt door de opium wet geclassificeerd in twee klasse, namelijk: softdrugs en harddrugs. Cannabis valt onder softdrugs en meeste andere harddrugs, zoals cocaïne, heroïne, mdma, speed en ander drugs worden geclassificeerd als harddrugs. Cannabis is illegaal in Nederland om te produceren, het gebruik wordt echter gedoogd. Dit is meestal de eerste stap die een verslaafde neemt in zijn verslaving. Het begint vaak met een softdrug en gaat daarna door op harddrugs. Een drugsverslaving heeft fysieke gevolgen, vooral tijdens het afkicken, maar het gebruik van drugs wordt vaak gemotiveerd doordat de gebruiker mentaal afhankelijk is.