De gevolgen van een alcoholverslaving

De meeste mensen zijn zich bewust van de potentiële risico’s van overmatig alcoholgebruik, zoals leverbeschadiging en verslaving. Maar ze zijn zich misschien niet bewust van het brede scala aan mogelijke gevolgen die kunnen voortvloeien uit alcoholverslaving. Dit kunnen lichamelijke, geestelijke en sociale problemen zijn die een grote invloed kunnen hebben op alle aspecten van iemands leven. Hieronder vertellen wij er meer over:

Lichamelijke gevolgen

Lichamelijke gevolgen van alcoholverslaving zijn onder meer leverbeschadiging, hart- en vaatziekten, kanker en een hele reeks andere gezondheidsproblemen. Alcoholverslaving kan ook leiden tot ongelukken en verwondingen als gevolg van een verminderd oordeels- en coördinatievermogen.

Geestelijke gevolgen

Geestelijke gevolgen van alcoholverslaving kunnen depressie, angst en psychose zijn. Alcoholisten lopen ook een verhoogd risico op zelfmoord.

Sociale gevolgen

Sociale gevolgen van alcoholverslaving zijn onder meer baanverlies, financiële problemen en relatieproblemen. Alcoholverslaafden lopen ook een verhoogd risico om dakloos te worden.

Het bovenstaande zijn slechts enkele van de mogelijke gevolgen van alcoholverslaving. Zoals u kunt zien, kunnen ze een grote invloed hebben op alle aspecten van iemands leven. Als jij of iemand die je kent worstelt met alcoholisme, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Er zijn veel middelen beschikbaar om je te helpen op je weg naar herstel.

Hoe kom je van een alcoholverslaving af?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag. Behandeling voor alcoholverslaving bestaat meestal uit een combinatie van ontgifting, begeleiding en steungroepen. Ontgifting is het proces waarbij het lichaam zichzelf van de alcohol kan ontdoen. Dit kan worden gedaan in een ziekenhuis of poliklinisch. Counseling kan u helpen de onderliggende oorzaken van uw verslaving te identificeren en coping-strategieën te ontwikkelen om hiermee om te gaan. Steungroepen bieden een forum om uw ervaringen te delen met anderen die voor soortgelijke uitdagingen staan. Anonieme Alcoholisten is zo’n groep. Er zijn ook veel online hulpbronnen beschikbaar om u te helpen op uw weg naar herstel.

Bron: CACN Verslavingszorg