Zweten

Medische behandelingen voor overmatig zweten

Overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd, kan worden behandeld met medische behandelingen van A Klinieken. In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende medische behandelingen voor overmatig zweten.

Antitranspirant

Een van de meest voorkomende medische behandelingen voor overmatig zweten is het gebruik van antitranspirant. Antitranspirant blokkeert de zweetklieren, waardoor de hoeveelheid zweet die wordt geproduceerd, wordt verminderd. Antitranspirant kan op verschillende delen van het lichaam worden gebruikt, zoals de oksels, handen en voeten.

Iontoforese

Iontoforese is een behandeling waarbij een laag stroompje wordt gebruikt om de zweetklieren tijdelijk te blokkeren. Het wordt meestal gebruikt voor het behandelen van overmatig zweten op de handpalmen en voetzolen. De behandeling wordt meestal uitgevoerd door een arts en kan enkele sessies vereisen om effectief te zijn.

Botox-injecties

Botox-injecties kunnen worden gebruikt om overmatig zweten te behandelen. Botox blokkeert de zenuwsignalen die de zweetklieren stimuleren, waardoor de hoeveelheid zweet die wordt geproduceerd, wordt verminderd. De behandeling wordt meestal uitgevoerd door een arts en kan enkele maanden effectief zijn.

Medicatie

Verschillende medicijnen kunnen worden gebruikt om overmatig zweten te behandelen, waaronder anticholinergica en beta-blokkers. Deze medicijnen blokkeren de zenuwsignalen die de zweetklieren stimuleren en verminderen daardoor de hoeveelheid zweet die wordt geproduceerd. Medicatie moet echter altijd worden voorgeschreven door een arts en kan bijwerkingen hebben.

Chirurgie

In ernstige gevallen kan chirurgie worden overwogen om overmatig zweten te behandelen. Een van de meest voorkomende chirurgische behandelingen is een sympathectomie, waarbij een deel van de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de zweetklieren wordt doorgesneden. Chirurgie is echter een laatste redmiddel en wordt alleen overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn.