Stress therapie

Stress therapie is noodzakelijk 

De afgelopen jaren kampen er steeds meer mensen met stress en dat is natuurlijk erg vervelend. Stress is tot een bepaalde mate gezond, maar na die bepaalde mate is het noodzakelijk voor jou als persoon, om de knop om te zetten. Het is groot van belang dat je acties onderneemt om je stress te verminderen. Je kunt dit doen door dingen te doen waar je plezier uit haalt. Denk hierbij aan sporten, winkelen of stappen. Jouw mentale gezondheid is inmiddels zeer belangrijk. Het is aan jou de taak om goed om te gaan met jezelf. Ervaar jij stress, maar weet jij niet wat jij moet doen om dit te verminderen? Dan is het handig om informatie op te doen over stress therapie, want langdurige stress is helemaal niet zo gezond. 

Groepstherapie

Wat is stress? 

Stress is een soort gevoel of beleving. Het wordt ook wel gedefinieerd als spanning en druk. Tot een bepaalde mate is zo een stress dan ook gezond. Een voorbeeld van een gezonde stress is dan stress die je ervaart voor dat je optreed of voor een toets. Het zijn spannende gebeurtenissen, waarbij het vrijwel logisch is dat je wat stress ervaart. Op het moment dat stress jouw lichamelijke en mentale gezondheid belast, is het niet meer gezond. Welke symptomen horen dan bij stress en wanneer is zo een stress therapie of groepstherapie dan noodzakelijk? 

Symptomen stress: 

Stress brengt verschillende problemen met zich mee. Vaak merk je aan de symptomen dat je stress hebt. De problemen die je ervaart kunnen dus geestelijk en lichamelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, concentratieproblemen en slaapproblemen. Dit zijn problemen die zowel je mentale gezondheid als je lichamelijke gezondheid belasten. Het wordt dus een vicieuze cirkel, waar telkens meer problemen bij aanschuiven. Er zijn natuurlijk veel meer klachten die hierbij aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan mentale prikkelbaarheid, gevoelens van angst, eetproblemen, besluiteloos zijn en minder interesse in activiteiten en mensen. Er zijn dus verschillende symptomen die aan kunnen duiden dat jij stress hebt. Merk jij dat jij kampt met deze symptomen of een groot deel van deze symptomen? De kans is groot dat jij dan stress therapie ofwel een groepstherapie nodig hebt. 

Anders..

Heb jij geen last van de bovenstaande stress symptomen, maar denk jij toch dat jij stress ervaart? Ook dan is het handig om een stress therapie te nemen. Je kunt het ook ter preventie gebruiken. In vele gevallen is het gewoon heel lastig om bij te houden of er daadwerkelijk sprake is van stress. Het ligt daarom ook grotendeels aan jou. Op het moment dat jij vindt dat jij stress hebt, is het handig dat jij hulp zoekt. Het gaat inmiddels om jouw gezondheid. 

Soorten therapie

Vraag jij je af hoe zo een stress therapie er dan uit ziet? Het is in ieder geval een therapie die goed aansluit op jou, om jouw stress te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld een groepstherapie, mindfulness en of cognitieve gedragstherapie zijn. Wat voor soort therapie jij nodig hebt, ligt aan wat de psycholoog passend vindt voor jou in jouw situatie.