thuishulp

Online een mondkapje kopen?

Het duurt maar en het duurt maar, de coronapandemie. Eigenlijk zijn we er allemaal wel klaar mee. Maar volgens de nieuwsberichten is het SARS-Cov-2 virus nog steeds actief. Klachten die je kunt hebben zijn hoesten, niezen, benauwdheid, koorts. Sinds 1 juni 2020 ben je verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen in het OV, sinds 1 december 2020 is het voor iedereen verplicht in publieke ruimtes, scholen, bij contactberoepen en in het vliegtuig. Online is er veel keus in mondkapjes, maar waar kun je stoffen mondkapjes kopen?

Waarom mondkapje?

Maar eerst even een antwoord op de vraag waarom je nu eigenlijk een mondkapje dient te dragen. Een mondkapje dient ervoor om verspreiding van minuscule aerosolen van nies- of hoestdruppels tegen te gaan. In hoeverre ze ons nu daadwerkelijk beschermen tegen het virus, daar is nog altijd een discussie over. RIVM-directeur Jaap van Dissel liet in december 2020 weten dat de mondkapjes “een gering effect hebben op de pogingen de corona in te dammen”. Maar hier zijn de meningen blijkbaar over verdeeld. Het is nog altijd verplicht ze op veel plaatsen te dragen, dus dan kun je beter een hippe versie kopen dan eentje die je niet mooi vindt staan.

Stoffen mondkapjes kopen 

Mondkapjes zijn er in vele soorten en maten. Je hebt mondkapjes met gekke printjes tot wegwerpmondkapjes. Wil je stoffen mondkapjes kopen? Dat kan eenvoudig online. Deze zijn wat modieuzer dan de lichtblauwe versie. Het betreft hier niet-medische mondkapjes. Je kunt uit vele varianten een keuze maken. Ga je voor een mondkapje met legerpatroon, stijlvol zwart of blauw/paarse variant? Was ze op tijd (op 60 graden) in verband met de hygiëne. Met deze hippe exemplaren transformeer je het noodzakelijk kwaad tot een heus mode-item!

Wegwerpmondkapjes

Wil je geen stoffen mondkapjes kopen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lichtblauw niet-medisch wegwerpmondkapje (bestaande uit drie lagen en gemaakt van polypropyleen). Deze lijkt op het medische IIR mondkapje. Echter een medisch mondkapje heeft een CE-keurmerk. Indien je de lichtblauwe kleur niet zo modieus vindt zijn er online ook zwarte wegwerpmondkapjes te koop. Voor deze mondmaskers gelden geen wettelijke eisen over de bescherming die ze bieden. Tip is om ze wel op tijd weg te gooien (uiteraard niet op straat).

Zelf een mondkapje maken

Je kunt tevens zelf een mondkapje maken. Online zijn diverse tips te vinden. Veel mensen transformeren hun stofzuigerzak tot mondkapje. Dit raadt het RIVM echter af, er kunnen chemische stoffen in het materiaal zitten, dat is niet zo gezond. Op de website van de Rijksoverheid kun je een handleiding downloaden hoe er eenvoudig een kunt maken. Katoenen T-shirts en (antibacteriële) kussenslopen voor doe-het-zelfmaskers blijken de beste keuze zijn.Indien je dit toch teveel gedoe vindt, koop je natuurlijk gewoon een stel wegwerp- of stoffen mondkapjes online.

Corona sneltest laten doen?

Indien je een corona test op locatie wilt laten doen kun je naar één van de testlocaties gaan. Dit is geschikt voor zowel bedrijven als particulieren. Er worden drie soorten sneltesten aangeboden. De bloedpriktest, neusswabtest en de combi test. Ook zonder symptomen kun je een sneltest laten doen. Bij een afname van minimaal 25 sneltesten kan er bij jou op locatie getest worden door de zorgprofessionals. Indien je geen melding wilt bij de GGD bij een positieve uitslag kies dan voor de bloedpriktest.